Beware of phishing website
Pagi ni aku check email tgk2 ada email dari Maybank. Dlm hati aku ckp, “Ni tak lain, email phishing la ni.” Memang betul rupernyer, sekali tgk dh tau… Tak caya tgkla gamba kt bwh ni.
So aku klik la link tu saja nk tgk website dia ni. Sekali tgk memang sebijik mcm Maybank2u punya site. Dua kali tengok barula nampak perbezaannya. Cuba tgk screenshot website phishing ni.
Ada 5 perbezaan yg boleh dikesan, tp dlm gmbar ni ada tunjuk 4 je. Perbezaan kelima, website Maybank2u ada gambar lock kt bwh tu, website tiruan takdak.
So aku emaila pihak Maybank2u utk mereka ambil tindakan dan tak lama lps tu dorang reply seperti dibwh. Selepas tu website phishing dah tak boleh di akses lagi. Good job Maybank2u!
Moral of the story, jangan terpedaya dgn email seperti ini. Login ke akaun Maybank anda hanya melalui website rasmi Maybank2u saja
























good info bro!
bro, url nya apa bro? dia xd https ke? aku kalo xd https tu memang aku x brani nk login..
@nuar - xdak https. url dia http://www.mx-225-service-online.com/Maybank-Online.htm. Org yg buat web ni careless, still ada mistake n url pulak jauh lari dari url Maybank2u punya login page.
Ye betul, jgn login internet banking kalo xdak https
seriously aku tak faham kenapa diorang nih sungguh2 sangan nak mendapatkan listing of login name dan password user maybank2u. sebab as we all know, Maybank dan almost all internet banking skang nih dah pun menggunakan sistem TAC samada kena amik kat ATM atau dihantar ke Handphone pemilik akaun bagi setiap pemindahan wang, pembayaran bill dan lelain. So at the end apa faedahnya even diorang leh tahu username ngan password orang ek?
@Eddie - phishing website ni akan mintak username& password dlu, lps kta login tu dia akan suruh masukkan no TAC. Pastu dia akan bgtau kta jgn login ke akaun kita utk sekian2 period masa.
So mcm tu la die punya taktik, dptkan usernam,password dan tac.